#Social #Programmatic #TV #Outdoor

Panikstadiet er ovre, myndighederne forsikrer os om at virussen er under kontrol herhjemme, og vi er begyndt at vænne os til vores corona-tilværelse på godt og ondt. Nu er Danmark så småt ved at åbne op, og danskerne kan syne en mere normal hverdag forude. I dette blogindlæg spiller Mindshares specialister sammen, og kommer med deres bud på, hvordan genåbningen ser ud indenfor hver deres fagområde: Sociale medier, programmatic, TV og outdoor.

Sociale medier af Kristine Pedersen, Paid Social Specialist i Mindshare.

De seneste måneders ’hjemmetid’ har budt på langt flere timer på de sociale medier. Det viser den seneste undersøgelse foretaget af GroupM, hvor danskerne har svaret på hvorvidt deres forbrug, medieadfærd og forventninger til fremtiden har ændret sig over den seneste tid.

Danskernes samlede forbrug på medier er steget markant sammenlignet med samme periode i 2019 (omkring 20%). Flere brugere på de sociale medier betyder faldende annoncepriser, hvilket har været tydeligt at se hos GroupM, hvor den gennemsnitlige CPM-pris har været nede med hele 27%. Dog ses det også, at det daglige skærmforbrug var større i marts end april, hvilket indikerer at danskerne langsomt begynder at bevæge sig udenfor igen og derved bruger mindre tid bag skærmen. Netop denne trend forventes at fortsætte over de kommende uger og måneder i takt med at vi langsomt vender tilbage til hverdagen.

Går det som forventet, vil vi fra et annoncørperspektiv sandsynligvis være tilbage ved udgangspunktet igen forholdsvist hurtigt. Dette betyder flere aktive annoncer som alle indgår i auktionen om et dalende antal visninger = stigning i priser. Dog skal dette ikke holde jer som virksomhed fra at åbne op for jeres annonceaktiviteter igen – og jo før jo bedre. Undersøgelsen viser nemlig at;

  • 70% af danskerne synes godt om, at brands og virksomheder kommunikerer, hvordan de kan hjælpe igennem corona krisen
  • 52% af danskerne synes godt om, at brands viser hvordan de reagerer på krisen i deres reklamer
  • Halvdelen af danskerne er enige i, at reklamer bidrager til en vis form for normalitet
  • 48% af danskerne er enige i, at reklamer er vigtige for at holde samfundets hjul i gang

Måske det også vil interessere dig at læse blogindlægget: Sådan styrer du dine sociale medier under COVID-19

Har du spørgsmål til Social media? Skriv til Kristine på: kristine.pedersen@groupm.com

 

Programmatic af Dorte Lundin, Programmatic Lead i Mindshare

Vi er alle berørte af coronakrisen i et større eller mindre omfang, hvad end vi taler om sygdommen selv, jobsituation, familieliv, sociale relationer, nye forbrugsmønstre osv. Derfor er nyhedsværdien omkring corona-pandemien også faldende. Vi har tilpasset os og til dels vænnet os til den nye og stadig uvirkelige situation vi befinder os i. Selvom danskernes nyhedsforbrug stadig er meget højt i denne tid, så ser vi at frekvensen af at holde sig opdateret omkring corona er faldende. Samtidig med det, så begynder landet, langsomt, at åbne op igen, hvorfor vi i kærkommen fremtid vil opleve, at forbrugsmønstre igen vil ændre sig.

I blogindlægget der omhandler coronakrisens påvirkning på programmatic annoncering, blev der omtalt at især nyhedsmedierne, har oplevet stigende online trafik pga. øget besøg fra nye og dermed flere unikke brugere. Selvom frekvensen af de daglige besøg er faldende, så ser vi ikke, endnu, at medierne har mindre udbud, tværtimod. Og i forbindelse med, at flere forretninger åbner op igen, så vil vi opleve en øget efterspørgsel på programmatic annoncering. Derfor vil de billigere programmatic priser på sigt udligne sig mere med tidligere prisniveauer. Når det er sagt, så står vi ikke med kortsigtede udsigter til en udbuds- og efterspørgselskurve i balance. De digitale medier vil over en længere periode, have en overvægt af udbud sammenlignet med efterspørgslen.

Selvom Danmark langsomt åbner op, så lider rigtig mange forretninger og brancher under coronakrisen, og det vil derfor være utopisk at tro, at vi med genåbningen har udsigter til samme prioritering af medievalg, som før krisen. Det er dog mere vigtigt end nogensinde, at man som annoncør ikke glemmer værdien af markedsføring, som ifølge analyser foretaget af GroupM Business Science, afhængigt af brancher kan bidrage helt op til 40% af forretningens salg. Man bør derfor gradvist opjustere sine markedsføringsaktiviteter ifbm. genåbningen. Retargeting er et oplagt sted at starte for genaktivering af kendte brugere, hvorefter man kan supplere med mere taktiske eller branding orienterede budskaber for at sikre at genåbningen når bredere ud, samtidig med at man som virksomhed skal generobre top-of-mind brandingeffekten hos forbrugerne.

Måske det også vil interessere dig at læse blogindlægget: Coronakrisens påvirkning på programmatic annoncering

Har du spørgsmål til Programmatic? Skriv til Dorte på: dorte.lundin@groupm.com

 

TV af Kristian Willemann, Broadcast Director i Mindshare

Da Danmark lukkede ned valfartede danskerne til skærmen for at få seneste nyt om den alvorlige situation som nationen stod i. Med seertal på op til 3 millioner danskere var det tæt på seerrekorder på DR og TV2.

Tørsten efter nyheder havde dog også konsekvenser for de kommercielle stationer, der ikke sender nyhedsdækning. NENT oplevede et seerfald på næsten 40% på søndage, hvor de normalt sender fodbold. Et allerede svækket Discovery (grundet konflikten med Yousee) mistede andele til især TV2 News og i særdeleshed til streamingtjenester som Netflix og HBO (54% af adspurgte danskere har brugt mere tid på streaming / social medier mv.).

Til trods for den øgede tid på TV, oplevede de kommercielle stationer (TV2, NENT og Discovery) et markant fald i deres reklameomsætning.

Når Danmark stille og roligt åbner op igen, i denne og den kommende tid, vil det uden tvivl få nogle annoncører til at genoptage deres annoncering på TV. Om det vender tilbage til foregående niveau, er for tidligt at sige, da der er mange usikkerheder forbundet med den verdensomspændende sundheds- og økonomiske krise.

Måske det også vil interessere dig at læse blogindlægget: Danskernes forbrug ændrer sig i lyset af COVID-19

Har du spørgsmål til TV? Skriv til Kristian på: kristian.willemann@groupm.com

 

Outdoor af Henrik Welling, Senior TV/OOH Manager

Det tomme bybillede og den økonomiske usikkerhed mange virksomheder oplever på grund af COVID-19 har betydet, at mange annoncører har tøvet med køb af reklameplads ved eksempelvis bustoppesteder og i indkøbscentre. Specielt indkøbscentre er hårdt ramt, da alle butikker ud over supermarkeder har været lukket i mange uger, hvilket betyder begrænset trafik og dermed begrænset værdi for langt de fleste placeringer. Denne tilbageholdenhed blandt annoncørerne har resulteret i et betydeligt prisfald for outdoor annoncering. For de virksomheder der oplever et økonomisk overskud, er det alle tiders mulighed for at få nogle gode placeringer til lavere priser end normalt.

Normalen banker på døren, og i takt med at flere og flere danskere vender retur til bybilledet, så forventer vi at priserne og aktiviteten af outdoor annoncering naturligt stige til samme niveau igen.

Har du spørgsmål til Outdoor? Skriv til Henrik på: henrik.welling@mindshareworld.com