baggrund

I sidste uge offentliggjorde Spotifys grundlægger Daniel Ek en ny tjeneste “Spotify Now“, der vil tilbyde både videoer og podcasts gennem Spotify-platformen. Intentionen er at udvikle Spotify fra at være en radiostation, der kører i baggrunden, eller “fattigmands iTunes” til en underholdningsportal, der har det hele.

Betydninger

Meddelelsen kommer efter flere års kontroverser omkring den konkurrencebetonede forretningsmodel og det spændte forhold mellem streamingtjenesterne, pladeselskaberne og kunstnerne.  For eksempel offentliggjorde Zoe Keating i 2012 et Google-doc, der angav, at kun 3% af hendes digitale royalties kunne tilskrives streamingtjenester, og at hovedparten kom fra salg på iTunes, Amazon og hendes egen hjemmeside. Men til trods for dette har Keating og andre argumenteret for, at streamingtjenester faktisk giver et værdifuldt indblik i, hvem der på et tidspunkt vil købe en kunstners musik, koncertbilletter osv.  Der er derfor tænkeligt, at Spotify har set denne mulighed for at udnytte de unikke brugerdata og udbygge sin tjeneste med Spotify Now for at øge annonceringspotentialet.

Spotify Now har en liste over samarbejdspartnere, der nærmest er en blå bog indenfor branchen for professionelt digitalt indhold: Vice News, TED, Viacom, YouTube network Maker Studios, Comedy Central, MTV, BBC, GQ, Vogue, Wired, podcast network Nerdist, Epic TV, Elite Daily, NBC, Slate og YouTube network Tastemade er blandt dem, der er med i projektet.

Fra et medieperspektiv kan betydningen af lanceringen inddeles i tre kategorier: adserving, indhold og data.

Udover de nuværende reklamer på lydsiden har Spotify åbnet op for videoreklamer som en ny indtægtskilde. Det vil være en god mulighed for virksomheder at målrette deres annoncering mod brugerne (hvoraf 76% benytter den gratis model) efter sindsstemning og omstændigheder.

Vi får igen og igen understreget vigtigheden af at have et originalt indhold.  Et samarbejde med Spotify omkring indholdsudvikling eller distribution åbner dørene for, at virksomheder kan blive eksponeret i forbindelse med relevante begivenheder og omstændigheder; The Nike Running Tempo Mix er et fantastisk eksempel på tilpasset indhold.

Dette udspil åbner også op for datasluserne, da Spotify Video-produktet vil give endnu flere muligheder for at forstå brugeradfærden i relation til videoer, og endda det flydende forbrugsmønster mellem video- og musikforbrug.

opsummering 2

Spotifys kerneydelse er fortsat musik, så det bliver interessant at se, om brugerne tager videoproduktet til sig, og om Spotify vil være i stand til at gentage den succes, de har haft med lyd. Men det står klart, at Spotify udbygger sine produktydelser – udover offentliggørelsen af Spotify Now præsenterede Ek også Spotify Running, et brugertilpasset initiativ, der bruger telefonens bevægelsessensorer til at vælge musiknumre (inklusive et nummer indspillet til Spotify af Tiësto), der holder samme tempo som brugerens fødder under hans ellers hendes træning.

Alt i alt viser det, at Spotify er i gang med massive tiltag for at blive indbegrebet af personligt indhold og ikke bare en “fattigmands iTunes”.

Forsidefoto