Reklamebranchen bærer et stort ansvar i at have skabt det overforbrugssamfund, som videnskaben nu meget veldokumenteret har beskrevet ikke er holdbart, hvis der skal være en fremtidig civilisation på jorden.

Derfor er det også nu, at samme branche skal vise, at den er blevet voksen og påtager sig dette ansvar ved nu at gøre alt, hvad den kan for at stimulere og promovere et bæredygtigt samfund. Og dermed stadig have en berettigelse som branche frem for at blive dømt ude, socialt som lovgivningsmæssigt.

Lige nu er det ifølge Kantar kun 6% af alle reklamer globalt, der indeholder kommunikation, der kan siges at understøtte ESG’erne. Det betyder, at der altså er meget lang vej, før man kan sige, at branchen er en del af løsningen frem for problemet.

Det er ikke blot et etisk problem for branchen men også professionelt, da det økonomisk er fastslået, at væksten ligger inden for bæredygtige services og produkter. Reklamer med et kortsigtet og klimabelastende salg for øje gør hverken branchens kunder eller de fremtidige generationer nogen tjeneste – og dermed heller ikke branchen.

Er der så stadig håb at finde? Et oplagt sted at lede må være på det årlige ”VM i reklamer” i Cannes, hvor samtlige af verdens kommunikationsbureauer indsender deres bedste arbejde. Dette er i håbet om at kunne tage hjem med den eftertragtede Grand Prix løve som et bevis for deres ekstraordinære kreativitet.

Jeg har derfor brugt lidt tid på at kigge de mange Cannes vindere over skulderen med ”Good Growth briller på” for at se, hvad der rører sig samt forhåbentligt at kunne inspirere.

For helt overordnet var det her bemærkelsesværdigt, at under 10% af de 30+ Grand Prix vindere ikke havde en social/bæredygtig/purpose vinkel i sig. Alle øvrige havde en eller anden form for purpose tilknyttet kommunikationen, som blot understreger, hvilken vej vinden blæser, hvis man fremover vil gøre sig forhåbning om at blive belønnet for sin kreativitet.

Blandt de mange vindere vil jeg gerne fremhæve de 5 nedenstående:

Om der ligger reelle sociale og bæredygtige ambitioner bag kampagnerne, eller om det udelukkende er af ”purpose-profit” hensyn (eller et sted midt imellem), må I selv vurdere. Især i denne tid hvor grænserne imellem er ved at blive at blive godt udvisket – måske for det bedste.

Sheba: Hope Reef – Vinder af Media Grand Prix og Industry Craft Grand Prix

Koralrev over hele verden dør ud. Sheba har forpligtet sig til bæredygtigt fiskeri, men selv ved at fjerne deres mest premium-produkter er fisk kun bæredygtige, hvis deres miljø også er det. ”Sheba Hope Reef” er et stykke levende Outdoor med ambitionen om at vise, hvordan deres unikke ”Reef Star System” kan hjælpe med at bringe verdens koralrev tilbage til live.

For mig løser kampagnen et reelt problem frem for at tale om det. Det er en tendens, der er værd at bemærke, og noget som jeg synes, alle bør stræbe efter – her er det at give det håb, hvilket er altafgørende at holde fast i.

Se kampagnen nedenfor:

Suncorp Australia: One House to Save Many – Vinder af Innovation Grand Prix

Som mange nok ved, er Australien et af de lande, der allerede er hårdt ramt af ekstremt vejr forårsaget af klimaforandringerne (dokumenteret af IPCC).

Som et af Australiens største forsikringsselskaber er Suncorp fast besluttet på at reducere virkningen af ​​ekstremt vejr og hjælpe med at opbygge et mere modstandsdygtigt Australien, som beskrevet i ‘One House to Save Many.’

Suncorp arbejdede sammen med førende boligeksperter for at designe, teste og prototype et hus, der er modstandsdygtigt mod skovbrandbrande, oversvømmelser og cykloner. Kommunikationen omkring projektet blevet bragt til live gennem en dokumentar, såvel som en række film, for at inspirere australiere til at investere i mere modstandsdygtige hjem.

Igen handler kampagnen ikke om at tackle klimakrisen via et ”spoken purpose”, men om selv at skabe innovative løsninger og være en aktiv del af en bæredygtig og sikker fremtid.

Se kampagnen nedenfor:

Tide: Cold Callers – Guldvinder Cannes Lions ESG`s – Ansvarlig produktion og forbrug

I en noget mere underholdende stil brugte det amerikanske vaskemiddelmærke, Tide, en række berømtheder som rapperen, Ice-T og wrestler og skuespiller, “Stone Cold” Steve Austin – begge hvis navne er forbundet med ordet “cold”, mens de lavede ”cold calls.” Tide hævder, at de har reduceret drivhusgasemissionerne på sine fabrikker med 75% i det seneste årti. Heraf er mere end to tredjedele af emissionerne relateret til deres produkt, som har sin virkning hos forbrugerne. Ved at opfordre forbrugerne til at vaske i koldt vand er målet at reducere emissionerne med 4,25 millioner tons, eller hvad der svarer til at fjerne 1 million biler fra vejene i et år.

På trods af en noget amerikansk eksekvering synes jeg, at kampagnen ganske godt eksekverer på et nøgleprincip for bæredygtig adfærdsændring. Dette er at kombinere fordelen for klimaet med den personlige fordel – noget som Change The Brief Alliance ligeledes har som væsentlig ambition, hvorfor vi i Mindshare er en aktiv del af denne alliance.

Se kampagnen nedenfor:

https://www.youtube.com/watch?v=R2J9mALOg8A

Corona: Plastik fisketurnering – Guldvinder Cannes ESG`s – Livet under vand

Plastikforurening er en enorm og voksende udfordring for både verdenshave og strande – herunder selvsagt for lokale fiskere der er afhængige af fiskeriet i sunde have. Corona, som er et ølmærke tæt forbundet med det glade strandliv, lancerede verdens første plastik-fisketurnering, hvor lokale fiskere blev belønnet for at fiske plastaffald op fra havet. Fiskerne blev betalt for det plastik, de fangede – på samme måde som de normalt ville sælge deres fisk. Desuden forbandt Corona også fiskerne med lokale plastikbanker, som indsamler plastikken og genbruger den.

Kampagnen adresserer plastikforurening og støtter fiskere, hvis levebrød desuden er truet af kommercielt overfiskeri, forurening og klimaforandringer, ligesom den hjælper med at øge produktionen af ​​genbrugsplast. Og fordi fiskerne er blevet koblet sammen med genbrugsvirksomhederne, kan de fortsætte med at tjene penge på at indsamle plastik. Dette er selv længe efter, at kampagnen er slut.

I Mindshare er vi blevet certificeret i at benytte verdensmål-værktøjet Value Scan, som lærer, hvor vigtigt det er at starte indefra og lokalisere, hvor man gør størst negativ impact. Netop dette kan vende kompasset til at gøre størst positiv impact. Corona har i en del år arbejdet med at fjerne plastik fra hele deres forsyningskæde og har således troværdigheden og ‘licensen’ til nu at kommunikere på denne boldbane. Dette er selvsagt helt afgørende for at nå hen over de receptionsbarrierer, vi kun alt for godt kender fra Reklameanalysen mm.

Ligeledes skaber kampagnen ægte og varig forandring ved at gøre det muligt for fiskere at fortsætte med at tjene på plastindsamling. Endelig tilpasser de aktiviteten til deres brandterritorium. Nemlig Coronas tilknytning til solskin, strande og havenes sundhed, så kampagnen føles karakteristisk for Corona på en måde, det måske ikke ville gøre for et andet mærke.

Se kampagnen nedenfor:

Renault: Plug-Inn – Guldvinder Cannes Lions ESG`s – Bæredygtige byer og samfund

Ideen er en slags Airbnb for elbiler. Renault forsøgte at løse problemet med mangel på offentlige ladestandere uden for større byområder og hovedveje i Frankrig. Denne mangel på infrastruktur betyder, at elbiler ikke er en særlig realistisk transportmulighed i mange landdistrikter. Renault skabte en peer-to-peer-platform for at forbinde elbilister til ejere af private ladestandere i landsbyer. Lokalbefolkningen kan få en lille indtægt ved at tilbyde deres standere, decentralisere energi, og ideen bringer desuden turister og besøgende til steder, der ellers sjældent besøges.

Som med mange af de andre vindere løser initiativet et ægte problem. Den giver værdi til både bilister og til landsbyer uden for turistområder, ligesom Renault løser et kategoridækkende problem. Og ved at hjælpe med at vækste kategorien kan de selvsagt også øge salget af deres egne elbiler. Igen har Renault troværdigheden i orden ved at være pionerer inden for el-biler i over et årti.

Se kampagnen nedenfor:

Jeg håber, at kampagnerne gav god inspiration samt en overbevisning om, at reklamer rent faktisk kan være en del af løsningen på klodens udfordringer, hvis man bruger dem på den rette måde.

Er du interesseret i at høre mere, eller har du spørgsmål eller lyst til positivt at bidrage til emnet, så er du mere end velkommen til at skrive til vores Good Growth Ambassador, Mikkel Christian Larsen, Integreret Bureaumikkel.larsen@mindshareworld.com