De seneste år er samarbejdsaftaler med influencers steget markant. Helt almindelige mennesker, er nu også dem, som andre mennesker følger på sociale kanaler. Det handler om personligheder, der kommunikerer til deres følgere i øjenhøjde, tager deres egne billeder på telefonen og fremstår forholdsvis filterløse og med samme forudsætninger. Det er deres anbefalinger og tips, som kan have en afgørende effekt på følgerens næste forbrugerkøb. Troværdighed har aldrig været vigtigere i marketing, og de store brands bør i fremtiden satse på influencers med færre følgere og stærkere patos.

Vi ser fænomenet mere og mere på Instagram. Helt almindelige personligheder med helt ned til 1000 følgere på Instagram bliver nu tilbudt produkter og længerevarende samarbejdsaftaler med både store og små virksomheder. I kommunikationsverdenen kalder vi dem for mikro-influencers, og de har som udgangspunkt mellem 1.000 og 50.000 følgere. Det kan lyde af meget, men det er absolut intet sammenlignet med, hvad vi ellers kan finde på Instagram af store ”Insta-celebs”.

Mikro-influencerne er kommet for at blive, og mange af dem ved endnu ikke selv, at de med en potentiel sandsynlighed kan gå hen og blive en del af fremtidige content-marketing strategier, da de lagde deres første billede og insta-video ud. Micro-influencerne er som udgangspunkt helt ordinære personligheder, der har et differentieret udtryk, en interessant personlighed eller er en, der er særlig dygtig inden for et givent felt. Det kunne eksempelvis være en badmintonspiller, kunster, marketingekspert, modeinteresseret, feminist, investeringsinteresseret, karrierekanon eller en personlighed, der tager nogle gode billeder, som er knyttet op på nogle gode beskrivelser.

Hvor kommer troværdigheden fra?
Mikro-influencerne har omstændighederne til at kommunikere mere direkte på deres egen differentierede måde. Udtrykket for mikro-influencers bærer som oftest ikke præg af, at de er et led i en længere kampagnestrategi og lige præcis dette skaber troværdighed, da deres stemmer og billeder er mere i øjenhøjde og ikke så kommercielle.
Mikro-influencerne er også kendt for at være personligheder, der ”hviler meget i sig selv”, og som ikke er bange for at fremstå uperfekte.

Mikro-influencerne ser deres egen rolle som ”videns-deler”. Udover at dele almindelige højdepunkter fra hverdagen, er det som oftest også gode tips, træningsmetoder og produkter, som bliver præsenteret i helt ordinære og hjemlige omgivelser. Denne transparens og almindelighed virker, og det skaber opmærksomhed og interaktion mellem profil og følger. I fremtiden ser vi med stor sandsynlighed en større tillid i earned media, og det bør annoncørerne handle på. I Mindshares seneste Reklameundersøgelse fra 2018 fremgår det, at unge mellem 15-30 år bruger 80 min. i gennemsnit på sociale medier, dagligt, og dette tal vil med sandsynlighed stige i fremtiden. Ser vi eksempelvis på generation Z, der er vokset op med anbefalinger, tips og tricks via sociale medier, kan det have betydning for, hvordan kommunikation og markedsføring i fremtiden virkelig bør blive segmenteret til de rigtige platforme og målgrupper, så det ikke vil forekomme irriterende og derved blive ignoreret. Segmenteret massekommunikation må her siges at være kodeordet.

Som at komme hjem til en rigtig god ven
Sprogbrugen er sandsynligvis den samme i beskrivelsen under billederne, som følgeren selv ville anvende i kommunikationssituationer, og den der ”jeg-ser-op-til-dig”-følelse hersker måske også en smule. Mikro-influencerne føles som værende individer i øjenhøjde, som er markant mere opnåelige end mange af de store kendisprofiler, som vi møder på Instagram. Mikro-influencerne er venskabelige og fremstår sjældent bedrevidende eller som decideret eksperter, når de gør opmærksom på et givent produkt eller en oplevelse. De er desuden også rigtig gode til at gå i dialog med følgerne i kommentarfeltet, hvilket giver følgeren en følelse af at blive set og hørt – præcis som i et godt venskab. Man har derudover også kunne måle på en række mikro-influencers profiler, at der har været op til tre gange højre ’click through rate’ sammenlignet med nogle af makro-influencerne.

Hvor skal annoncørerne finde de rigtige micro-influencers?
Du skal som annoncør forsøge at forecaste influencerne. Du skal observere og overveje, om de vil fortsætte med at poste hyppigt og tale til deres følgere? Som annoncør kan du måske allerede finde din næste samarbejdspartner i dit eget netværk. Det kan nemlig være, at personen allerede er følger og kommenterer hyppigt. De mikro-influencers som man bør lave et samarbejde med, er dem som i forvejen har et bekendtskab til brandet, og som kan stå inde for virksomhedens vision og mission. Den viden skaber en bedre troværdighed, når en mikro-influencer skal til at præsentere på egen profil.

Autoritet og transparens er key words, når vi taler om influencer marketing. To vigtige karakteregenskaber, der skal kunne tjekkes af på listen, når man får etableret et samarbejde med en influencer, hvad enten det er på et mikro, makro eller mega niveau.

Heste_jente (MIKRO)
Lotus Bech (MAKRO)
Mathilde Gøhler (MEGA)

Vil du høre mere om trends og tendenserne inden for influencer marketing eller har du spørgsmål til overstående, så er du mere end velkommen til at kontakte Isabella Beck Jørgensen, Social Media Bureau.