Web-TV er et stigende medie, især da flere og flere yngre seere forsvinder fra flow-tv. Fra 2010 til 2017 er personer i alderen 12-25 år TV sening gået fra 1:37 times TV til 43 minutter[1]. Det har betydet, at både udbud og efterspørgsel på Web-TV fronten er steget voldsomt. Udbuddet af digital video er steget markant over den seneste tid, men stiger stadig ikke i tempo, som der er efterspørgsel til. Men hvordan bør digital video måles og på hvilke parametre? Hvordan måles digital video på de digitale præmisser?

Emarketer har udarbejdet en tysk undersøgelse, hvor de spørger digitale marketingansvarlige i Tyskland ind til de største trends for 2017. Her er digital video ikke overraskende nr. 2 med 44.9%, af respondenterne:

Formater og indkøbsmetode

Med digital videos indtog på online markedet har man for alvor mulighed for at udarbejde en kreativ historiefortælling. Man kan, på samme vis som ved bannerannoncering fx frekvensstyre, ramme interessesegmenter og lave retargeting på baggrund af, hvad brugeren har besøgt.

Det digitale video marked er mindst ligeså fragmenteret, som bannerannonceringen er. Der findes et hav af forskellige videotyper og indkøbsmetoder. Men overordnet skelnes der mellem 2 former: in-stream, som er reklame, der kommer enten før, under eller efter en video; og out-stream, som er reklamer, der dukker op som bannerplaceringer på annoncer på diverse sider. Man ser flere og flere artikler og sites, der inkorporerer video, hvilket gør det til det mest udbredte video produkt. Det reflekteres også i prisen på de to produkter, hvor out-stream ofte er lavere prissat.

Digital video sælges på mange forskellige måder. Nogle på klassisk CPM basis, nogle på click-to-play, hvor der først betales, når brugeren klikker eller igangsætter videoen samt andre på CPV (Cost Per View), hvor der betales for en gennemset video. Det varierer fra medieudbyder til medieudbyder, men i bund og grund er produktet det samme, nemlig en videovisning.

Det vigtigste, når der produceres en reklame, er, at den ses 100% igennem ligegyldig, hvordan reklamen er opbygget på kreativvis bør det altid være målsætningen. Hvis en video er tilstrækkelig fangende, skal brugeren nok fortsætte med at se videoen men man bør være klar over, at kampen om opmærksomhed er stor, og brugerne er hurtigt videre til næste video. Dette blev også belyst i blogindlægget omkring hvilke 3 ting, man skal have in mente ved webTV: http://blogmindshare.dk/2015/12/21/3-ting-du-skal-have-in-mente-naeste-gang-du-anvender-webtv/. In-stream formatet er fortsat det format, som flest brugere finder irriterende ifølge Mindshares Reklameanalyse 2017.

Dertil kommer diskussionen af længden på en digital video. Google har udarbejdet en case, hvor tre forskellige længder video blev testet overfor hinanden.[1] Her så man, at 15 sek. drev bedst ad recall, hvorimod 30 sek. og 2 min. videoen havde højest brand favorability.

Vores take på evaluering af video

I Mindshare evaluerer vi på prisen for en 100% gennemsening. På den måde evalueres mediet ud fra deres evne til at skaffe billige gennemseninger. Men med i overvejelserne skal også være, om mediet har lukkeknap, og om det er muligt at skippe videoen, da det også påvirker prisen. Som der også nævnes i artiklen: http://markedsforing.dk/artikler/kampagner/derfor-rykker-online-video-i-2017, kan der sættes en lang række KPI’er såsom dækning i målgruppen, pris for view rate, direkte konverteringer, løft i brand awareness og ROI. Det er forskelligt fra annoncør til annoncør, hvad KPI’en bør være. Men hvad CPM prisen er for 100% gennemsete videoer, bør være i overvejelserne.

Men det digitale videomarked udvikler sig ekstremt hurtigt, og der kommer hele tiden nye udbydere, måleinstrumenter og produkter til.

Er du interesseret i at høre mere, eller har du spørgsmål, så er du mere end velkommen til at skrive til vores Digital Account Manager, Charlotte Colstrup,  Social Media Bureaucharlotte.colstrup@mindshareworld.com

[1] TNS Gallup

[2] https://www.thinkwithgoogle.com/articles/unskippable-video-advertising-ad-recall-brand-favorability.html