Du kender det godt. Du sidder med smartphonen i hånden og løber dit Facebook-feed igennem. Du liker et billede af en kat, du kommenterer en video af en hundehvalp, og måske deler du et dyre-inspireret meme. VUPTI! Du bliver nu eksponeret for diverse dyrehandlere, Kattens Værn eller Hundenes Venner, der ønsker at sælge sine ydelser til dig. Det der helt lavpraktisk sker er, at Facebook sælger ud af dine psykografiske data, som trackes via din digitale adfærd.

Facebook, Google, LinkedIn og andre annonceringstjenester er i dag begrænset til netop ens digitale adfærd, der afslører køn, alder, uddannelsesniveau, bopæl etc. Forestil dig hvis disse data kan kombineres med din emotionelle sindstilstand. Det er det, biometrisk data fokuserer på, og det vil ganske snart blive meget udbredt.

Biometrisk data – rather sooner than later

I sidste måned besejrede tennisspilleren Novak Djokovic schweiziske Roger Federer i årets Wimbledon finale og forsvarede dermed sin titel. Under den kamp iværksatte Mindshare i England et testforsøg, hvor 20 fans fik testet hjerterytme, bevægelse og hudtemperatur via Jaguar fitbits.

Resultaterne fra forsøget var overraskende nøjagtige. Fitbits’ne kunne afsløre, hvorvidt testpersonerne følte glæde, spænding eller bekymring i løbet af kampen. De kunne sågar indikere, hvorvidt personerne favoriserede Djokovic eller Nadal.

Når et individ føler glæde er vedkommende 227% mere tilbøjelig til at interagere med et brand eller en reklame. Der ligger derfor en pointe i at markedsføre sit produkt til et segment på det tidspunkt, hvor segmentet føler mest glæde. Det er i dag muligt at tracke på sindstilstand – og har været det i noget tid – via Fitbits, som fx Apple Watch.

Det er ikke kun i tennis, at der har været forsøg med biometriske data. Det japanske bilmærke Lexus har i et reklamefremstød brugt biometrisk data til at synkronisere tre testkøres hjerterytme til bilernes lakering i det de kalder ”Heart Racing”.

Hvor stort er potentialet?

I dag målrettes digital markedsføring primært efter lokation og digital adfærd. Hvis man kan tilføre biometrisk data til den ligning, giver det en digital cocktail bestående af psykografi, søgeadfærd og biometrisk data. Det vil tilføre digital markedsføring endnu mere potentiale.

Potentialet for biometrisk markedsføring er enormt. Og specielt i sportssammenhænge kan jeg øjne en stor fordel for annoncører.

Forestil dig, at du ser den årlige Super Bowl finale med et Apple Watch på armen, som automatisk synkroniserer med din iPad, som man streamer kampen på. Via sådan et teknologisk setup vil annoncørerne have mulighed for at vide hvor du er, hvilke interesser du har, samt hvordan du har det. Det vil ændre rammebetingelserne for digital markedsføring.

Eller som Michael Cohen, professor ved NYU’s Stern School of Business udtaler: “We know where you are, and how you are feeling”. Det er derfor også vigtigt at påpege, at biometrisk markedsføring bør tillægges en etisk dimension, der sikrer, at dataene bruges forsvarligt og udelukkende til at optimere en mere målrettet markedsføring til glæde for annoncøren og forbrugeren.

Jeg glæder mig til at se endnu flere resultater fra biometrisk markedsføring. Potentialet er stort. Kæmpe stort.

Forsidebillede