Dansk Reklame Film vandt sidste år reklamerettighederne i Københavns Lufthavn Kastrup foran de to store internationale outdoor-udbydere, Clear Channel og AFA JCDecaux, som har varetaget reklamerettighederne i Københavns Lufthavn i årtier. Så det kom som lidt af en overraskelse, at Dansk Reklame Film vandt dette udbud. De har ingen erfaring med outdoor-mediet, men stor erfaring med digital håndtering af reklamefilm. Og lige præcis denne erfaring bragte dem i førersædet som dem, der skal revolutionere digital outdoor-reklame i Danmark og resten af verden.

Airmagine – En database af information

Den nye lufthavns-afdeling har de valgt at kalde Airmagine, og de har gjort Københavns Lufthavn til den første fuldt ud digitale lufthavn i verden, hvilket har åbnet op for et hav af nye muligheder: Det er nu muligt at målrette kampagner mod målgrupper i en grad, som ikke før er set. Bag de 155 skærme i lufthavnen, hvoraf den største er 220”, gemmer sig en stor database af information, der gør det muligt at målrette kampagner mod forskellige segmenter, f.eks. business/leisure, nationaliteter mv. Det er faktisk muligt at målrette ned til enkelte flyafgange.

Mediet giver derfor mulighed for at målrette kommunikationen således, at den bliver mere præcis og relevant for målgruppen, hvilket gør hele kommunikationen stærkere og mere effektfuld. Det er dog vigtigt, at materialet tilpasses disse skærme, da der ikke er lyd på. Et almindeligt TV-spot vil sandsynligvis ikke kunne benyttes, da disse typisk har en lydside, der ikke kan undværes for at få det fulde udbytte af spottet.

Airmagine
Foto: Airmagine

 

De store annoncører får bagsiden af medaljen

Der er både fordele og ulemper ved det nye setup i lufthavnen, dog er der flest fordele. Den største ændring i forhold til tidligere er, at mindre annoncører nu har mulighed for at få deres brand og budskab ind i et eksklusivt miljø i lufthavnen, på de største og mest attraktive placeringer, side om side med de store annoncører. Disse placeringer har historisk set været svære at få fat i, da de typisk har været solgt på langtidsbasis eller prisen har været alt for høj for mindre annoncører. Der er dog også en bagside af medaljen, da de store annoncører, som har været vant til at have placeringen for dem selv, nu må dele med andre. Det har uden tvivl devalueret produktet for de største annoncører.

Med andre ord har de nye tiltag åbnet op for en bredere skare af annoncører og muligheden for segmentering af budskaber i forhold til målgruppe, destination og tidspunkt.

 

 

 

Forsidefoto: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/