I morgen er det B-dag. Det er dagen, hvor det ny Berlingske ser dagens lys. Resultatet af et kæmpe arbejde med at kortlægge den nye medieadfærd og udvikle et nyhedsprodukt og et mediebrand, som er ’up-to-date’ og samtidig skuer mere fremad end bagud.

Mindshare var heldige, at få en solid præsentation og forsmag allerede i sidste uge, hvor Lisbeth Knudsen kom forbi og fortalte om både baggrund, proces og det endelige resultat.

Og det ser imponerende ud. En stor cadeux til Lisbeth og hendes virksomhed for ikke at krybe i flyverskjul og lade krav om besparelser overskygge visioner og innovationslyst.

Hovedingredienserne er en revitalisering af den trykte avis, både form og indhold. Det er dette vi ser i morgen, hvor Berlingske Tidende slet og ret bliver til Berlingske. Desuden kommer ny website, hvor man har sikret sig det enkle B.dk. Og ellers fortsætter og opjusteres fokus på den/de mobile platforme.

Det er svært at spå om alt det nye vil bremse læserflugten fra den klassiske avis og desuden etablere Berlingske som en væsentlig spiller på det digitale og mobile område. Men ingen kan anklage Berlingske for ikke at gøre forsøget.

Eet af de vigtigste mål er ifølge Lisbeth, at styrke forretningen og indtjeningen, at få en bæredygtig forretningsmodel. Og her satser Berlingske 100% på, at det er brugerne, som skal hjælpe koncernen tilbage på en bæredygtig kurs. Sidste uges præsentation indeholdt desværre ingen tilsvarende nytænkning på det annoncemæssige plan. Og det fremgik ikke, at dette havde været en del af det store udviklingsarbejde.

Dette er efter vores vurdering en skam. Mindshare har tidligere beskrevet gennem vores årlige Reklameanalyse om forbrugernes holdning til reklamer og medier, hvordan udvikling i teknologi, medier, indhold og brugeradfærd også har ændret præmissen for reklame. At brugerne i stor udstrækning finder integration mellem reklamer og medier helt naturlig. Derfor kan det undre, at Berlingske ikke i højere grad har tænkt dette ind i deres strategi. Men der er måske grænser for, hvor meget en ’gammel’ medievirksomhed stadig med journalistiske fagfolk i den øverste ledelse, kan ændre sig?