Sidste onsdag meddelte Facebook, at der er store ændringer på vej inden for forretningsområdet video. Facebook gik ind i branchen for online videoer tilbage i juni 2014 med introduktionen af en visningstæller på platformen. På det tidspunkt var segmentering en af de største fordele ved Facebook, der dog havde valgt at slå lyden på videoer fra som default, så det ikke forstyrrede i nyhedsfeedet.Et år senere er Facebook nu begyndt at udvikle sin videomodel med hensyn til lyd for at give brugeren en bedre video oplevelse.

Traditionel opskrift på en ny måde

Funktionen med anbefalede videoer aktiveres, så snart en bruger har set en video i nyhedsfeedet.  Når man har set videoen færdig, bliver man præsenteret for en liste med forslag. Anbefalede videoer vil kun omfatte “videoer i høj kvalitet” fra mediepartnere såsom Fox Sports eller NBA, og videoreklamen vil blive lagt ind mellem videoer, hvor lyden allerede er slået til, da brugeren netop har set en video.

Facebook forventer, at videoer af bedre kvalitet vil passe bedre ind og være mere populære end brugerskabte videoer. Den model minder meget om TV, hvor der er reklamer mellem og under udsendelserne.  I princippet kan annoncører vælge at bruge den samme reklamefilm, som de bruger til TV, og dermed nøjes med at producere én videokampagne, men da Facebook er optimeret til kortere videoer, får man som annoncør uden tvivl et bedre resultat ved at optimere videoen til Facebook.

Ny videomodel – ny prismodel

Annoncørerne har to muligheder. Enten kan de vælge kun at betale for en videoreklame, hvis den bliver set i mindst 10 sekunder, eller de kan vælge at betale for at få deres videoreklame med blandt brugerens visninger, uanset om den bliver set eller ej. Udover at måle afspilningstiden vil den nye mulighed betyde, at lyden er slået til fra start, i stedet for at brugeren aktivt selv skal slå lyden til.

Den nye mulighed kan blive dyrere, da produktet er mere sofistikeret og giver en bedre brugeroplevelse samt flere muligheder for annoncøren såsom re-marketing og at skabe sammenhængende fortællinger. GroupM har spillet en rolle i udviklingen af den nye model ved at råde Facebook til at benytte unikke videoer, der skilte sig ud.

Nye mediepartnere

Facebook er begyndt at indgå de første aftaler med store videoproducenter. NBA, Hearst, Fox Sports, Funny or Die og Tastemade er de første, der har indgået en aftale, hvor de modtager 55% af indtægterne, hvilket betyder, at hvis en bruger har set fire videoer og kun én reklame, vil indtægterne blive delt mellem de fire videoproducenter. Den model er ikke særlig attraktiv for små producenter, men det kan blive en ekstra indtægtskilde for de etablerede producenter. Men Facebook har lang vej igen med hensyn til at indgå partnerskaber, hvis denne model skal være rentabel.

Resumé

Facebook lancerer anbefalede videoer af høj kvalitet, hvilket skaber mange muligheder for bade annoncører, bureauer og video producenter. De etablerede brands vil uden tvivl være dem, der har mest at vinde ved denne nye model.

Forsidebillede