Kan man komme i uføre, hvis man bryder landets love? Svaret er ja. Kan man komme i uføre, hvis man bryder de moralske love? Svaret er ja – også selv om det, man har foretaget, ikke er juridisk ulovligt.
For 25 år siden var man begejstret over at se elefanter i en dansk cirkusmanege. I dag købes elefanterne fri med penge fra finansloven, da det efter nogens mening ikke er moralsk at have elefanter i cirkus.
For 10 år siden var en plastikpose et praktisk produkt, som alle brugte, og som både kunne vaskes, genbruges og anvendes som reklamesøjle. Uden stor debat. I dag er man umoralsk, hvis man bruger plastposer, og Danmarks nye statsminister blev for nylig kaldt den nye posedame, efter fremsættelsen af diverse plastpose-lovforslag.
Morallovene har slået til igen, uantastet at plast er et fantastisk produkt. Vi har blot ikke investeret nok i systemer, der gør, at plast på alle måder kan genbruges.
For fem år siden eksisterede begrebet ’flyskam’ overhovedet ikke. Man skulle ikke skamme sig, eller have moralske skrupler, over at tage hele familien til Sydeuropa på ferie. Det skal man i dag. De politisk moralske love har slået til igen.
For 15 år siden var der ingen der brokkede sig over at bankerne var lidt for snu. De drev jo forretning, og man måtte selv være kritisk. I dag bliver de hængt ud som umoralske svindlere, også selv om de hverken er sigtet eller dømt.
For 10 år siden var begrebet bæredygtighed avantgarde-snak. Det er det ikke mere. Nu skrives det ind alle steder for at sikre sig, at man moralsk ikke kan angribes af moralpolitiet.
For fem år siden var de såkaldte verdensmål næsten ukendte. Nu bærer man målene og den rette moral synligt uden på jakken, så man signalerer de rette meninger.
For 10 år siden var der ingen, der blev krænket af Pippi Langstrømpes negerfar eller af tekster om unge blonde piger ved de danske kyster. Men det gør man i dag, specielt hvis man som udgangspunkt mener at være et bedre menneske end de fleste andre. Og så videre – eksemplerne på at morallovene har fået større betydning er uendelige i den tidsånd, som vi befinder os i lige nu.
Moralen flytter sig
Tidens moral bliver som en del af tidsånden ofte overset af politikere, meningsdannere og erhvervslivet, og det sker blandt andet, fordi moralen flytter sig, og i disse år bliver strammet ud fra devisen om og billedet af, at man bliver et bedre menneske, hvis man er politisk korrekt og tilpasser sig den aktuelle tidsånds moralske rammer.
Kritikken af denne udvikling findes selvfølgelig også. Mange ryster på hovedet og ved fra deres daglige virke, at dobbeltmoral ofte er endnu bedre end almindelig moral, og at mange moralske udsagn og gøremål ofte kun er spil for galleriet, for eksempelvis at det som offentlig person handler om ikke at blive upopulær, miste indflydelse eller få badwill via shitstorme.
Men der snydes, fifles og springes over, hvor gærdet er lavest, hver dag. Både i privatlivet, i erhvervslivet, i det politiske liv og alle andre steder. Mennesket er nemlig ikke altid det korrekte pattedyr, som vi gerne vil være. Derfor er det som en del af nymoralen blevet muligt at købe aflad – lige fra fødevareuniverset til flyrejser.
Løftede pegefingre og politisk korrekthed
For nylig havde jeg købt en kortere flyrejse med det såkaldte umoralske selskab Ryanair, som alle åbenbart alligevel flyver med grundet gode priser, trods dårlige lønninger og HR politikker. Jer blev lige inden betaling tilbudt at købe klimaaflad for i alt seks kroner og 70 øre. Sagde jeg ja tak, så kunne jeg flyve med god samvittighed. Jeg trykkede på nej tak-knappen, da jeg ikke tror på, at Ryanair mener det alvorligt. De driver forretning og føler sig kun påtvunget til lidt klimaaflad af tidens moralske kodeks. Når det ikke er gennemsigtigt, så er vi skeptiske – ofte med god grund. Men tidsåndens udbredte trang til løftede pegefingre og politisk korrekte anbefalinger stikker hovedet op hver dag.
Forleden klikkede jeg på en historie i Politiken. Danmarks klimavis nummer 1, efter egne udsagn. Historien handlede om klimaaktivisten Greta Thunbergs ankomst med sejlbåd til New York. 2 sekunder efter at have klikket på historien sprang en reklame op nederst på siden og forstyrrede min læsning. Reklamen var et tilbud om luksusrejser til Caribien, og så morer man sig jo kongeligt over Politikens politiske korrekthed. Lige så snart der er indtægter, så må moralen vige. Hvis man mener det alvorligt, så må man sige nej tak til sådanne reklamer og leve af abonnementsindtægterne eller lukke ned.
Glem ikke skepsis og humor
At moral flytter sig, er som sådan ikke noget nyt i verdenshistorien. Det har den gjort til alle tider, men alle former for medier kolporterer i dag gladeligt og højlydt, når specielt folk, der bærer de såkaldte gyldne kæder, forbryder sig mod tidens morallove.
Vi skulle jo bare konvertere alle sammen og blive katolikker. I de rammer er det jo som bekendt tilladt at fejle, købe aflad og skrifte til en katolsk præst. Nå nej, det der med de katolske præster var vist også et dårligt eksempel. Godt vi stadig har lidt skepsis og humor tilbage trods det nymoralske gennembrud. Ellers bliver alle formaningerne for voldsomme at bære i dette korte liv.
Her til sidst en lille opfordring: Tag et centimetermål på 100 cm. Tænk på dit korte liv. Klip de centimeter af du er gammel. Klip de centimeter af i den anden ende af centimetermålet fra den gennemsnitsalder dit køn har og op til 100. Gennemsnitsalderen er cirka 80/81 år efter de seneste opgørelser.
Hvor mange centimeter er der så tilbage, hvis du er 55 år gammel. Sådan cirka 26 år. En sær lille stump centimeter. Hvis du er 68 år, som undertegnede, så er det kun 13 år. Så kan livet godt føles for kort til at blive forarget over en negerkonge fra Astrid Lindgrens univers.