Trofaste læsere af vores blog vil måske huske et indlæg fra oktober, hvor undertegnede advokerede for tredjepartsvalidering af data fra Facebook og Google. Sidenhen er meget sket, og den seneste uges tid har de fleste diskussioner om både Facebook og Google drejet sig om, hvor stor indflydelse filterbobler og falske historier havde på et nyligt overstået præsidentvalg.

Men tiden står jo ikke stille i marketingbranchen og således måtte Facebook d. 16/11 krybe til korset og indrømme, at der endnu en gang var ballade med tallene og rapporteringen.

Så er den gal igen

Mens nogle af tingene måske hører til i småtingsafdelingen, var andre langt værre: Et af de parametre, man typisk kigger mest på, når man laver indhold, er dækningen, altså reach. Desværre viser det sig, at Facebook siden maj har benyttet sig af det, man med et lidt kækt ord kan kalde ”marketingmatematik”. Marketingmatematik benytter sig af lidt besynderlige regneregler, men grundreglen er, at man typisk benytter det bedst mulige tal, når man rapporterer.

I det konkrete tilfælde har Facebook rapporteret dækningen for henholdsvis 7 og 28 som den daglige dækning som et opsummeret tal, men har meget belejligt glemt at tage højde for, at mange brugere ser det samme indhold flere gange over en længere periode. Det betyder, at dækningen i gennemsnit bliver langt lavere: For syvdages-perioden typisk 33% og over 28 dage hele 55% lavere.

Og nu vi er ved dækningen: Tidligere har et refresh af feedet talt med i dækningen, også selvom indholdet ikke har været synligt for den enkelte bruger. Fremover vil det kun tælle med, hvis indholdet rent faktisk er synligt for brugeren. Det er jo en god ting, men desværre får det dækningen til at falde med 20% i gennemsnit.

Samtidig har tallet for hvor mange der går fra Facebook til en app eller et website været for højt, da 30% af de rapporterede tal snarere har været folk, der har klikket på en foto- og videoindhold.

Noget der nok har lidt mindre betydning for de danske mediehuse her og nu er, at tidsforbruget for artikler har været rapporteret 7-8% for højt. Omvendt har Facebook underrapporteret hvor mange der har set en video færdig.

fisk-3

Hvad fremtiden bringer

Det er derfor næppe tilfældigt, at Facebook i samme pressemeddelelse annoncerede, at de åbner op for øget tredjepartsvalidering i denne omgang drejer det sig om partnerskaber med comScore og Nielsen.

Samtidig har Facebook oprettet et sted, Metrics FYI, hvor man fremadrettet kan læse information om selve måling af tallene.

Med andre ord har den seneste periodes turbulens resulteret i, at Facebook vil give bedre adgang til måling via uvildige kilder, at de strammer op på rapporteringen og åbner op for større diskussion af selve målingen. Det kan vi kun klappe i hænderne af og man fristes til at kalde det for en tidlig julegave.