Google AdWords er efterhånden et så kendt format, at det måske kan være svært at forestille sig visuelle ændringer i layoutet af annoncer. Alligevel er der langt om længe store ændringer på vej i løbet af 2016.

AdWords som vi kender det
AdWords blev lanceret helt tilbage i år 2000. Det var samme år som PlayStation 2 udkom og Nokia 3210 var den hotteste mobil. Skulle man se godt TV så man Rejseholdet og årets sang var nok ‘Smuk som et stjerneskud’.

Verden har ændret sig meget – og lynhurtigt – siden de dage, men AdWords har stået stille og bruger faktisk stadig samme design efter 16 lange år.
Designet er begrænset til en overskrift på 25 tegn efterfulgt af to linjer af maksimum 35 tegn hver. Formatet blev designet til at tage sig godt ud i en webbrowser med brug på desktops og PC’er for øje, da der jo dengang hverken var tablets ellers smartphones.

Planlæg til Mobile first
Nu bruger folk konstant mobile enheder til at surfe nettet*. Smartphones og tablets er det foretrukne valg og i takt med udviklingen har Googles mobile side da også ændret en lille smule på det velkendte design.

 

Number og global users
Brugen af desktops vs. mobile enheder.

På desktop var man vant til at se reklamer vist i sidebaren til højre for søgeresultaterne, mens mobilsiden viste annoncerne i toppen af en søgning.

Google valgte for nyligt at fjerne reklamer til højre for søgninger, for at skabe en større sammenhæng mellem brugen af deres service på tværs af forskellige enheder. I den anledning forøgede de også antallet af top-annoncerne fra tre til fire.

Om ændringen er positiv står til diskussion.

Den generelle holdning i befolkningen er en træthed over for reklamer. Hele 50% af de adspurgte i vores Reklameanalyse har udtrykt irritation over AdWords. Det er ikke nødvendigvis Googles skyld, men et udtræk for en overordnet reklametræthed. Det problem kan du læse mere om her.
I forlængelse af ændringen af annonce placeringen har Google nu valgt, at forny det næsten 16 år gamle AdWords udseende og give forbrugeren et endnu mere strømlinet design på tværs af enheder.

 

Hvad er så det nye?
Med de nye tendenser har det ganske simpelt været nødvendigt for Google at genoverveje designet og omtænke formatet.

Ved nærmere eftersyn, fremstår de nye ændringer nok ikke så voldsomme:

Det vil fremover være muligt at lave overskrifter på op til to linjer af 30 tegn hver (før én linje på 25 tegn). Derudover er brødteksten gået fra at være 2 linjer af 35 tegn til at være én linje på 80 tegn.

Ændringerne kommer dog til at have en væsentlig betydning for synligheden af ens annoncer. På billedet herunder ses den markante forskel mellem det gamle design og det nye.

Nyt design adwords
AdWords nye design sammenlignet med det gamle

Det er værd at bemærke, hvordan den forlængede overskrift giver mulighed for at udvide og arbejde med kreativiteten, mens der også åbnes op for bedre at kunne specificere sit indhold over for forbrugeren.

Den lange overskrift er mere iøjnefaldende og brødteksten har plads til at være mere blød og beskrivende.

Som annoncør giver det dig altså en større frihed til at nå dine kunder og det er derfor vigtigt at have et stort fokus på at anvende professionelle tekster.

Ændringen er lige nu i lukket beta og er allerede ved at blive implementeret på nogle konti, men vil blive lanceret til fuld brug i løbet af 2016.

Adwords
Sådan vil den nye AdWords se ud, når man opretter kampagner

Effekten på længere sigt: Hvad betyder det for dig?
Tallene fra Google viser, at der allerede har været en positiv effekt på de annoncer, der benytter sig af formatet. Faktisk rapporterer de en stigning i CTR (klikraten) på op til 20%*.

På nuværende tidspunkt, er det ikke så mystisk at CTR er så høj, for de nye annoncer er langt mere iøjnefaldende end de gamle. Det kan dog være svært at spå om, om raten fortsat vil være så høj, når det nye format bliver standarden og alle annoncer igen vil have et ensartet design.

Derfor er det også vigtigt at få implementeret det nye design hurtigst muligt, da det er i overgangsfasen, at der for alvor vil kunne ses stærke, positive resultater.

Samtidig kan det i længden betyde, at det vil være sværere at klare sig med organiske resultater, fordi der netop vil være et forøget fokus på de betalte annoncer.

Når CTR stiger på de betalte annoncer, betyder det alt andet lige, at forbrugeren i højere grad klikker sig ind på de annoncer de møder, frem for at scrolle ned til de organiske søgeresultater. Med andre ord skal der skal altså betales, hvis man vil være synlig.

Det kan dog også medføre at reklameirritationen stiger yderligere. Det kan nemlig gå to veje med det nye design:
Enten får det mere uddybende og opsigtsvækkende layout folk til at klikke sig ind på annoncerne. Eller også risikerer man at folk i irritation over reklamerne scroller ned forbi annoncerne.

Man skal dog huske, at tendensen på mobile enheder er, at forbrugeren vil have det enkelt, nemt og hurtigt*. Med andre ord er besværet med at scrolle forbi de betalte annoncer måske nok til, at AdWords annoncerne vil blive førstevalget takket være deres placering og synlighed.

Som udgangspunkt kan vi konstatere, at det er vigtigt at tilpasse sig det nye layout så hurtigt det kan lade sig gøre. Med den ekstra plads til at udspecificere sit sites indhold er det nødvendigt at bruge den ekstra tekst plads til at være så kreativ og dragende som muligt. Altså skal der i højere grad være fokus på professionelle tekstkompetencer.