Baggrund

I forrige uge meddelte Google, at de har købt Motorola Mobility for 12,5 mia. USD. Bestyrelsen godkendte enstemmigt salget, som er det største i deres korte historie. Handelen gav Motorolas aktionærer 40 USD per aktie, en 63 % fortjeneste på slutkursen sidste fredag. Selvom handelen skal godkendes i USA, EU og andre lande, forventes overtagelsen at være gennemført inden udgangen af 2011.

Detaljer og implikationer

For Motorola betyder købet, at de stort set vil kunne opretholde deres uafhængighed, samtidig med at de kan fremskynde deres planer om vækst og lønsomhed ved at være på forkant med de nye Android og Google teknologier. Det er almindelig kendt, at Motorola oprindelig tog Googles Android operativsystem til sig i 2008 for at genopbygge deres brand, da de stod over for faldende salg og lanceringen af Apples iPhone. Resultaterne har været blandede. Motorola Mobility havde stadig et nettotab på 81 mio. USD i første kvartal 2011. Ikke særlig godt, men bedre end deres tab på 212 mio. USD i første kvartal året før.

Hvad får Google ud af købet? En væsentlig fremgang i deres bestræbelser på at eje mobilsektoren og en yderligere demonstration af Eric Schmidts påstand om, at svaret altid er ’mobile first’. Forstærkningen kommer fra Motorolas 17.000 teknologipatenter. Disse patenter vil gøre det muligt for Google at afbøde eller lukke de mange sager, Apple og andre har anlagt mod dem for at forsøge at gøre deres brugererfaring og operativsystemer unikke. I en branche præget af fart og nye funktioner risikerer disse retssager at drukne producenter og operatører af Android mobilenheder. Google har nu et forsvarsvåben og kan også potentielt selv lægge sag an. Resultatet: Større accept af Android fra tidligere bekymrede producenter og operatører.

Handelen vil også give begge virksomheder mulighed for at skabe innovation sammen på et andet felt. Motorola er en væsentlig investor og ejer af patenter inden for set-top bokse, herunder teknologier, som giver Google større momentum med deres tv-ambitioner. Motorola vil også styrke AdMob, som er én af Googles reklameplatforme på mobilen. Endelig vil Google arbejde sammen med Motorola inden for cloud computing og operativsystemer og herunder anvende nye produkter og serviceydelser såsom ATRIX.

Til trods for købet insisterer Google stadig på, at deres vision om at skalere Android som en enhedsneutral platform forbliver uændret. Kort sagt er det Googles hovedformål at gøre Android så allestedsnærværende som muligt. Så i stedet for at true andre brands, især producenterne af mobilenheder, som anvender Android operativsystemet, vil Google arbejde hårdt på at sikre, at disse virksomheder får den fulde støtte, nok endnu mere via den nye patentbeskyttelse fra Motorola. Faktisk hævder Google p.t., at deres hardwarepartnere åbent har sagt god for handelen.

Resumé

Hvis man ser på handelen, og hvad den betyder for begge parter for ikke at tale om mobilens fremtid, er én ting sikker. Google vil nu have både hardware- og softwarekompetencer til at konkurrere med Apple inden for dette område. Endvidere vil Google have midlerne til yderligere at skalere Android ved at fjerne hindringerne i form af retstvister fra konkurrenter som Apple. Endelig vil Google også søge at udforske andre måder til at udnytte Motorolas aktiver på, især inden for IPTV. Købet er et smart udspil fra Google og en yderligere demonstration af, at Larry Page ikke hviler på sine laurbær. Reaktionen fra Googles konkurrenter vil blive interessant at se. Microsofts næste træk på skakbrættet kunne være at styrke sit forhold til Nokia ved måske endda at foretage et opkøb.