Baggrund
Flere og flere forlag skaber nye eller migrerer eksisterende offline publikationer til online platforme, især tablet-pc’er og mobile enheder. Murdochs nye The Daily er et godt eksempel. Konsekvensen er, at både Apple og Google konkurrerer hårdt om at overbevise forlag om, at deres platform, brugererfaring og reklamemodeller er de mest kommercielt bæredygtige. Sidste uge hævede Apple og Google indsatsen ved at offentliggøre to forskellige modeller for “et klik abonnementer” til forlag, hvor det beløb, de får for hvert solgte abonnement, er den vigtigste forskel. Apple får 30 % for hvert abonnement, der sælges via deres platform. Googles “One Pass”-system koster derimod 10 % (dvs. forlaget beholder 90 %). Det nye Apple system er obligatorisk og starter den 30. juni, mens Googles er valgfrit og kan fås nu.

Detaljer
Begge virksomheder er fokuseret på at promote fordelen ved en enkel model, der betyder “et klik til at købe et abonnement”. Men der er yderligere betingelser og regler især for den strengt styrede App Store. For eksempel har Apple fastlagt, at der ikke er mulighed for at finde et bedre tilbud uden for App Store, dvs. forlagene kan ikke bruge forretningen som en markedsføringsmekanisme, så folk kan få bedre tilbud et sted, hvor forlaget får en større andel af indtjeningen. Endvidere skal forlagene fjerne alle links i nuværende og fremtidige apps til indkøbssystemer uden for App Store, hvilket er et hårdt slag for Amazon og Kindle. Til sammenligning tager Googles ‘One Pass’-model meget mere hensyn til forlagene. Med Google har forlagene større mulighed for selv at bestemme, hvordan og hvor de opkræver betaling fra folk, hvilket kan være en afgørende faktor for medieejerne, der tvinges til at vælge mellem de to platforme.

Implikationer
Annoncørerne skal være opmærksomme på to vigtige elementer. For det første styrer Apple, der er meget beskyttende med hensyn til data/fortrolighed, nu data fra sit forlags apps. Selvom brugerne har mulighed for at sende simple data til forlagene, er det ikke nødvendigt. Derfor vil muligheden for at fokusere på varelageret baseret på data på tværs af apps og forlag i stigende grad blive styret af Apple og ikke forlaget.

For det andet er der bekymringer med hensyn til prisinflationen for iAd med Apples forsøg på at få mere kontrol over reklamerne på mobile enheder og tablet-pc’er. Men efterhånden som markedet modnes, og Apples relative andel falder, vil det blive et mindre problem. Desuden er der her en mulighed for, at andre producenter og operativsystemer (f.eks. Microsoft) kan tiltrække forlagene med bedre reklameerfaring, forbrugertilgang og kommercielle modeller.

Resumé
Apple udsender deres nye model fra en stærk position, da iAd, iPad og iPhone alle har revolutioneret deres respektive områder og hurtigt opnået stor udbredelse på nye markeder. Apple tilbyder nu annoncørerne et operativsystem, som styrer over 100 mio. forbrugerkonti, som alle er forbundet med kreditkort. Men det er spørgsmålet, om denne model kan overleve på langt sigt, især når Google og Microsoft begge investerer enorme ressourcer og er villige til at være meget mere fleksible end Apple både over for forlag og annoncører.