Der bor en bager på Nørregade;
han bager kringler og julekage,
han bager store, han bager små,
han bager nogle med sukker på.

Og i hans vindu´ er sukkersager
Og heste, grise og peberkager:
Og har du penge, så kan du få,
men har du ingen, så må du gå.

 

Sådan har det lydt siden vi var børn – at havde vi ingen penge måtte vi altså gå tomhændet ud af bagerforretningen. Sådan er det ikke længere. Nu har vi et sandt overflødighedshorn af betalingsmidler, og der kommer støt flere til.

Det sker nemlig en opblomstring af mobile betalingsmuligheder hvor det ene store selskab efter det andet melder om nye apps og nye integrationer til betalingsløsninger.

Nuværende mobile betalingsløsninger har fokuseret på at gøre det lettere at overføre penge mellem to personer. Tidligere var dette noget, der skulle ordnes enten kontant eller via en traditionel bankoverførsel. Hvem har ikke prøvet at skulle ned forbi hæveautomaten og møde den nedslående besked: Automaten er ude af drift. Sjovt nok var det altid, når man havde allermest travlt og det regnede.

Hvis man derimod brugte en bankoverførsel, kunne det tage op til et døgn eller længere, alt afhængig af om en selv og modtageren havde samme bank eller om der var en weekend eller helligdage på spil.

Heldigvis blev dette meget lettere i 2013, da MobilePay udkom. Det blev hurtigt en succes blandt private til netop at håndtere de små udeståender. Små butikker tog det til sig, og det blev muligt at købe en kop kaffe i den mobile kaffevogn nede på hjørnet – via et privat telefonnummer. Og netop det, at erhvervsdrivende tager imod betaling via smartphones ser ud til at være den næste logiske evolution i smartphone-betalinger: B2C.

Meget tyder på, at forretningerne har set muligheder i at kunne tilbyde betaling via smartphones, og leverandørerne har svaret igen med lidt forskellige løsninger. MobilePay har i sommeren indledt et togt mod at få butikker, mv., til at modtage betaling via deres app. Andre leverandører har større ambitioner, hvor de foruden at fungere som betalingsmiddel også ønsker at hjælpe de erhvervsdrivende med at få endnu mere ud af deres fysiske forretninger og den naturlige trafik af mennesker der vil være foran et butiksvindue.

Vi giver her en en kort gennemgang af de løsninger der er på markedet i dag eller forven teligt kommer på markedet inden for det næste års tid.

apple pay rubrik

Det var forventet at Apple ville gå ind på mobilbetalings scenen, men ingen havde vist forventet at NFC ville blive en del af løsningen eller at betalingssystemet ville være en direkte konkurrent til eksisterende betalingsløsninger online. Desuden viser det sig at det kommende Apple WATCH også får mulighed for at klare betalingen, hvis ikke du gider at tage din iPhone 6 op af lommen.

Hvis Apple formår at få dette rullet effektivt ud er der gode chancer for at spådommen om at de bliver det første selskab med en markedsværdi på 1 billion dollars (hvilket er omtrent 3 gange større end Danmarks BNP) går i opfyldelse i 2015. Apple lover desuden at det er over 220.000 butikker fra start i oktober.

Læs mere om Apple Pay her

MobilePay Rubrik

Danske Banks betalingsløsning MobilePay gør det muligt for private at overføre penge til hinanden via mobiltelefonen, og mere end 1 mio. danskere har tilmeldt sig løsningen. MobilePay er i øvrigt tilgængeligt for erhvervslivet med MobilePay Business.

Swipp rubrik

Landets øvrige banker gået i kødet på MobilePay med løsningen Swipp.

I modsætning til MobilePay kan du kun lave en Swipp-overførsel, hvis både afsender og modtageren af beløbet bruger en af de mange banker, der står bag Swipp-løsningen.

powatag rubrik

Delvis mobil wallet og delvis e-commerce plug-in – altså meget mere end blot en måde at betale på, men også en måde at browse efter varer eller vinduesshoppe. PowaTag er skabt til at nedsætte friktionen, der gør, at en bruger ikke bliver til en kunde ved at tilbyde QR-koder, der kan sættes på varer i et vinduesparti eller på andre varer i forretningen. En anden mulighed er lyd. Et lydklip på en tv-reklame eller et YouTube-klip tager brugeren til en m-comerce forretning via app’en.  Tredje mulighed er via Beacons, omtalt tidligere her på bloggen. Ved tidligere at have indtastet sine leveringsoplysninger og kortoplysninger kan brugeren med et klik købe en vare. Det svarer til iTunes og Amazons berømte one-click purchaces.

Paii rubrik

Fire teleselskaber i Danmark, TDC, 3, Telenor og Telia, gik sammen om at starte mobilbetalingsvirksomhed 4T og samarbejdet resulterede i betalingsløsningen Paii.

I første omgang har der været fokus på at gøre det nemmere at foretage betalinger på internettet, således at man som bruger ikke skal finde sine betalingskort frem og i stedet kan betale ukompliceret med Paii. Men ligesom MobilePay kan du nemt overføre penge til dine venner og familie.

izettle rubrik

Med iZettle kan du tage imod kortbetalinger med din smartphone eller tablet. iZettle er godkendt i henhold til EMV og PCI DSS – ligesom en almindelig betalingsterminal.

paypal rubrik

En af de største spillere i verden til at håndtere betaling mellem personer og til erhvervsdrivende på nettet er Paypal. De har også en løsning til at modtage betaling via smartphones og senest forlyder det, at der er et samarbede med Facebook om at lade brugere betale nemt på det sociale medie.

PayPal registrerer, om en bruger betaler via en mobiltelefon eller en tablet og er derved tilpasset den enhed, som brugerne anvender. Din betalingsside tilpasses automatisk skærmen. Antallet af mobiltransaktioner er allerede femdoblet mellem 2010 og 2011**.

Paypal indgik i 2014 et samarbejde med Samsung om at tilbyde betaling via fingeraftryk på deres Samsung Galaxy S5 smartphone. Mon ikke dette finder vej til iPhone, efter iOS 8 frigives, og det så giver mulighed for at tredjeparter kan anvende iPhones fingeraftryk scanner?

Alle ovenstående løsninger er på markedet eller på vej til at blive lanceret. Apple Pay forventes introduceret i stor stil i USA i løbet af 2015. Der går nok et år eller mere før vi får samme mulighed i Danmark

Tilbage til de knitrende pengesedler?

Der er altid modreaktioner og spørgsmålet er om det en dag igen bliver hipt at bære seddelbundter med en pengeklips i skjortelommen? Jeg ved med garanti at min tid med pengesedler er overstået… indtil videre i hvert fald.