I vores føljeton hvor vi kigger 15 år tilbage, er vi nået til, hvordan det så ud på mobilfronten, da Mindshare slog dørene op herhjemme. Nokia 5110, lanceret året før, var det helt store hit. Hvor vi i dag bruger timer begravet i vores telefoner på grund af Facebook, krævede Nokiaens mobilspil Snake mindst ligeså meget opmærksomhed dengang. Indrøm det dem af jer, der er gamle nok til at huske det.

Er du for ung til at have prøvet det, eller ønsker et flashback kan fine eksemplarer i skrivende stund findes på dba.dk for helt ned til 50 kr. At være ejer af denne mobil tilbage i 1999 blev kun endnu mere cool af, at Mulder og Scully fra X-files havde den med i serien.

WAP og polyfoniske ringetoner

Kigger vi lidt på teknologien, så var WAP som protokol det nye at tilgå mobile hjemmesider med – oftest mobilselskabernes egne indholdsportaler hvor man kunne smæske sig i polyfoniske ringetoner, wallpapers og andre lækre indholdstakserede tjenester. 1999 var også året hvor antennerne på mobilen forsvandt for altid – bl.a. med lanceringen af den ikoniske Nokia 8210. Apropos antenner så fyldte debatten om stråling fra både mobiler og sendemaster en del i medierne, og rapporter fastslog endeligt at stråling ikke udgjorde en fare for mennesker.

I 2014 har mobilen som smartphone opnået helt unik position i vores liv. Som vækkeur er den det første vi hører om morgenen, den er med sin GPS med til at føre os frem til nye oplevelser, dens rolle som medie- og social platform er åbenlys, og så er den for alvor ved at slå sig fast som enheden, hvor vi gennemfører flere og flere køb, hvilket flere og flere annoncører udnytter.

Meget har ændret sig de seneste 15 år, og det spændende bliver at se, hvordan mobiltelefonen ser ud 15 år fra nu.

 

 

Foto: Sara Cimino