Baggrund

Det har været en stor uge i mobilannonceringens verden, hvor både Facebook og Google har annonceret en transparent integration af køb af mobilannoncer på tværs af deres forskellige annonceplatforme. Køb af mobileksponeringer på platformene skulle nu være lige så let og automatisk som køb af displayannoncer og søgeannoncer. Mobilannoncering indeholder et betydeligt potentiale idet forbrugerne i Danmark bruger tæt på 1 time hver dag på andet end at tale via deres smartphones (Gallup – Mobile Devices 2012).  Facebooks faldende priser, der delvist skyldes, at deres evne til at sælge annoncer via mobil er udokumenteret, er utvivlsomt en bidragende faktor til, at begge virksomheder nu tilbyder annoncørerne nye købsmetoder.

Detaljer

Facebook lancerede mobilannonceringsmuligheder første gang i marts 2012, men da de var bundlet med Premium enheder, var det kun de store annoncører, der kunne udnytte de nye indrykningsmuligheder. Nu er der mulighed for at købe “sponsored-story” placeringer til mobil via Facebooks Power Editor værktøj og via tredjeparts annonce-API sælgere, som tidligere er estimeret til at stå for 60% af Facebooks omsætning (eMarketer). Det betyder, at annoncører med alle budgetstørrelser let kan købe placeringer kun til mobil.

På lignende vis giver Google endelig sine 1 million AdWords annoncører adgang til deres AdMob netværk af 350 millioner mobilenheder, nu næsten to år efter overtagelsen. Annoncørerne kan købe annoncer på tværs af AdMobs 300.000 apps separat eller via bundlede desktopkampagner. Det gør det langt lettere for annoncørerne at investere i mobilsegmentet, da kampagnestyringen kan integreres med søge- og displayannoncering. Efterspørgslen forventes at stige markant, da AdMob opgav tæt på 1 milliard annonceforespørgsler i maj måned alene. Mulighederne for målretning styrkes ligeledes, da annoncørerne nu kan nå brugerne ved at specificere enhed, producent, mobiloperativsystem, serviceudbyder, samt om de surfer på nettet via Wi-Fi.

Implikationer

Integration af mobilkøb med andre annoncekøbsformer såsom desktop display og søgeannoncer vil uden tvivl bevirke en øget investering blandt annoncørerne. Den reelle test bliver dog, om Facebook kan levere stærke resultater på mobilplaceringerne sideløbende med desktop annonceformaterne. Samtidig halter Facebook bagud på mobilområdet. Selv før integrationen med AdWords opgav eMarketer, at Google stod for størstedelen af omsætningen på mobilannoncering i USA med 51,7% og med Apples iAd netværk og Millennial Media som de eneste andre væsentlige spillere. De enkelte aktørers styrke på markedet forventes at øges, efterhånden som resultaterne kan dokumenteres. Der skal ske noget for Facebook, men de ser ud til at have oddsene med sig, da over 50% af deres brugerbase tilgår deres service via mobilen.

Resumé

Antallet af mobilabonnementer globalt forventes at nå 7 milliarder i 2012, hvilket er flere end verdens samlede befolkning, og dermed må vi forvente en mere aggressiv annoncering i branchen i de kommende måneder. Både Google og Facebook har trukket overskrifter den seneste uge, men de bliver ikke de eneste aktører, vi skal holde øje med de kommende måneder. Twitter har for nylig meldt ud, at deres annonceomsætning på mobil nu overstiger desktop annonceomsætningen i nogle uger. Mon 2012 langt om længe bliver året, hvor vi ser mobilområdets egentlige gennembrud?