wearable-tech billede

 

De flytter fra bord og lommer, og de smelter sammen med vores kroppe. De gør vores liv mere sammenhængende og lettere på flere fronter, men også mere komplekse. En naturlig sammensmeltning sker i disse år mellem noget så unaturligt som teknologi og noget så naturligt som kroppen. Wearable teknologi er ikke til at overse. Og det går hurtigt. Det går rigtig hurtigt.

Briller med skærme, biodynamiske tekstiler med indbyggede helbredsmålende censorer og datagenereret kærlighed! Det lyder som en sci-fi-historie fra slut 80’erne og så alligevel ikke. Wearables – eller bærbar teknologi – flytter ind og smelter sammen med vores sind og kroppe. Hvad enten det er inden for mode, interiør eller generelt design. Det er et forhold, vi som forbrugere men også som designere og producenter er ved at vænne os til. Men imens vi er ved at vænne os til disse ofte udskældte bærbare udsmykninger, skal vi måske tænke videre og større.

En begyndelse til noget større

Der bredte sig en mentalitet i starten af 00’erne om, at nu var målet nået. Den revolutionerende teknologibølge havde nået sit højeste. En mentalitet, som flere nu mener, var for naiv, og som satte hele verden i en meget kompleks situation – både økonomisk, men også designmæssigt. Vi kan konkludere, at det er farligt at tro, at en udvikling har nået sit højeste, for netop når vi tror det, så løber den fra os.  Lige nu ser det nu til, at vi står på randen til en ny begyndelse for en lang række design- og teknologimuligheder. Som da lommeregneruret fra Pulsar blev introduceret i 1975, hvor alle troede, at nu kunne teknologien ikke nå højere. Pulsar-uret var udkastet til smartphonen. Vi kan med god grund, uden at være naive, tro på og forberede os på, at vi står ved square one, måske er wearables allerede forældede inden 2020. Måske er det blevet en helt anden form for holistisk teknologi, som er morgendagens designrevolution.

Fremtidens teknologi som en amøbe

Fremtidens teknologi er lidt som en amøbe – en biologisk organisme, som fortsat udvikler sig. Amøben er egentlig en parasit, der går under forskellige biologiske klassificeringer. En amøbe lyder måske lidt negativt, men det vigtige ved en amøbe er, at den ændrer klassificering, så snart en bedre version forefindes. Verden prøver hver dag ihærdigt at følge med i teknologiens udvikling, men ligesom vi føler, at vi nu har fundet ud af, hvad det egentlig drejer sig om, så revolutioneres endnu en tanke, og udviklingen rykkes endnu længere frem, og vi ser et nyt begreb. Og det går hurtigt. Det går rigtig hurtigt. Der er mange delte meninger om wearables, men de fleste er enige om, at det er noget, der hverken må eller kan ignoreres. Det er et område, som på mange måder forandrer vores levestil og -standard fuldstændigt. Teknologien vil fortsætte med at ændre sig, så der vil opstå nye muligheder. I takt med at vi følger teknologiens udvikling, viser nye designmuligheder sig, derfor vil nye måder at tænke design på vil komme helt naturligt.

En unaturlig, dog naturlig udvikling

Teknologi er vel det, der kan betegnes som det mindst naturlige overhovedet. Alligevel er det blevet en naturlig del af vores liv og vores eksistensgrundlag. Vi lever efterhånden i et konstant elastisk mindset, hvor vi bliver mere og mere vant til, at vores fysiske omverden skal kunne justeres, tilpasses og udvides efter behov. Dette bliver – og er det allerede på nogle områder – en naturlig del af livet. Og der er mange muligheder for tilpasning og udvidelse af livsstile. Det er her, at wearable teknologi kan være nyttig. Wearable teknologi er med til at gøre vores liv mere elastisk og opfylder mange af de mere eller mindre ubevidste behov, vi har. De ubevidste behov, som med tiden nok bliver mere bevidste, eftersom vi får nogle muligheder, som sætter fokus herpå.

Det uvirkelige, utænkelige og skæve sælger

Når vi skal forudse de næste mange års udvikling og give et bud på, hvordan verden kommer til at se ud, så er vi nødt til at tage de revolutionerende briller på. Nu mere end nogensinde. Vi skal turde tro på det uvirkelige, det utænkelige og skæve, som mange vil rynke på panden af. Vi skal forsøge så vidt muligt at gå et skridt længere og turde danne nogle fremtidsscenarier for vores produkter, som i nogle sammenhænge kan fremstå som helt hen i vejret. Dette er en udfordring, som de fleste virksomheder står overfor. Da det er sværere end nogensinde at forudsige, hvordan fremtidens teknologi kommer til at se ud, må vi igen være kreative. Designløsninger som vi i dag finder frem til, skal være elastiske, og de skal kunne udvides, justeres og i det hele taget gentænkes, når nye udviklinger sker.

Endnu engang må tabletten nævnes. Da dette er et godt eksempel på, hvordan noget uortodokst og uhåndgribeligt er blevet en uundværlig del af manges liv og samfundets midler. Da tabletten kom på banen, vidste de fleste ikke helt, hvad de skulle gøre med den. Det var jo egentlig bare en større version af vores smartphone. Nu ejer næsten alle danske husstande en tablet – ja faktisk mindst én, ofte flere. Børnene bliver undervist i skolerne og institutionerne med tablets. Det var i 2010, at Ipad’en kom på gaden, det vil sige for fire år siden – og siden da har mentaliteten omkring teknologi hos den enkelte forbruger ændret sig. En positivisme angående teknologi har spredt sig, og vi tror på teknologien igen. Markedet er der, forbrugeren går gerne ud og bruger penge på de nyeste teknologier, derfor kan forskning på området også lade sig gøre.

Teknologien nu

Der er lige nu ingen grænser for, hvad der bliver opfundet af wearables. Wearables, som kan holde øje med, om dit sind fungerer optimalt. Wearables, som kan måle, hvorvidt din beklædning er godt for dig. Om dit barn sover godt om natten. Om du har det godt i det rum, hvor du opholder dig. Om dit hjerte og dit generelle fysiske helbred er godt nok. Og før vi har set os om, så render alle rundt med ti forskellige armbånd, halskæder, ringe, plastre med sensorer og briller med skærme. Og ofte finder brugeren ud af, at det dyre bærbare teknologi, som de har købt, faktisk bliver et irritationsmoment. For ud over at de bærbare teknologier er synlige og ofte er forsøgt designet i et smart og flot design, så skal de fungere sammen med en smartphone. Og det er her, de fleste irritationer hos brugeren opstår, for nu skal man ikke holde øje med bare et, men faktisk flere smarte objekter. Det kan gøre, at forbrugere lynhurtigt står af ræset og kobler af fra denne 24:7 digitale påvirkning af livet. Men der findes wearables, som helt sikkert vil fortsætte ind i fremtiden, og som vil skabe nogle gode muligheder for design og generel livsstil.

Atmosfære og sundt sind

Vi bliver mere og mere opmærksomme på at være sunde og leve et sundt liv i en atmosfære, som er justeret efter specielle behov. Et sundt sind kommer ikke af at være bekymret for sin generelle sundhed. Innovationsvirksomheder arbejder målrettet på at skabe bedre muligheder for at fremme vores sundhed, og især er der meget fokus på wearables som enhederne, der skal være med til at tage lægehatten på. Små censorer og algoritmer kan være med til at gøre det muligt for alle at styre egen sundhed og velvære igennem wearables. Det er her, vi allerede ser den holistiske del blive virkelighed. Sygdomme kan opdages tidligere og dermed forebygges, og fortsat pleje kan ske gennem wearable teknologi. Netop dette gør, at mennesket kan slippe af med nogle af de mange bekymringer, som er forbundet med sygdom og på den måde opnå en højere livskvalitet.

Følelser igennem enheder

Det nyeste skud på stammen inden for wearables er følelsesmæssig samhørighed over længere distancer. At have et følelsesmæssigt bånd, forældre og børn imellem eller kone og mand imellem, kan være svært over længere distancer. Wearables kan simulere nærhed. T.jacket er en tablet-styret jakke, som kan simulere knus og tilsyneladende berolige børn uden menneskelig kontakt. Jakken har indbyggede hulrum med luft i, som kan styres via en tablet eller smartphone. Det er bevist, at blide tryk har en beroligende effekt på børn med eksempelvis autisme. Lufthullerne i jakken er indsat omkring taljen og skuldrene, og simulerer dermed et knus. Samtidig er Tactilu et armbånd, som kan transmittere berøring. Designvirksomheden Pangenerator har udviklet denne enhed, som via swipes og prikken vibrerer på en anden Tactilu-enhed. Disse wearable teknologi opfindelser er bare få eksempler på opfindelser, som bygger på følelser.

Betal med tekstil

Tekstilproduktion er mere end noget andet påvirket af wearable teknologien. Sportsudøvere nyder godt af at have indbyggede detektorer i sportstekstiler, som kan måle hjerterytme, åndedræt og forskellige andre vigtige faktorer i forbindelse med udøvelsen af sport. Men nu ses også en mulighed i at inkorporere betalingsmuligheder i skræddersyede jakkesæt.  The Power Suit er et jækkesæt designet af M. J. Bale, som er virkeliggjort ved hjælp af Heritage-bankens teknologiske betalingsmuligheder. Der er indbygget en chip i jakkesættets ærme, som så samarbejder med terminalen. Jakkesættet fungerer på den måde, at en bevægelse med håndleddet gennemfører betalingen.

Risici

Det er klart, at med alle disse teknologier, som arbejder sammen med mennesket på mere eller mindre sensitive måder, så er der nogle risici. Og der er sikkert også nogle risici, som vi ikke kan forudse. Datatyve kan mæske sig i lækkerier i fremtiden, men det er der heldigvis nogen, som allerede tænker på. Eleverne på den amerikanske design- og ingeniørskole Art Center College of Design er ikke ubetinget begejstrede for wearable teknologi. Datadeling bliver flygtig og på mange måder ude af kontrol. En af eleverne på skolen Ji Won Jun har udtænkt en prototype, som direkte skal beskytte brugerens wearable teknologi mod tyveri. Data Vaporizer er i bund og grund en bærbar enhed i sig selv i form af en rygsæk med hvide rør, som der kommer hvid røg ud af, når den aktiveres. Data Vaporizer er tænkt som en direkte beskyttelse mod datatyveri; bliver brugerens data forsøgt stjålet, kan Data Vaporizer slette både tyvens og brugerens data, inden det uønsket gives videre.

Følg udviklingen

Det slutter ikke her – derfor må vi være konstant opmærksomme på nye opfindelser og være optimistiske omkring fremtidens teknologi. Vi vil i fremtiden se endnu flere innoverende opfindelser indenfor teknologi, som i mere eller mindre grad vil være livsforbedrende og kvalitetsskabende. Wearable teknologi bølgen har givet os nogle gode muligheder for forbedring af livskvalitet og effektivisering, som helt sikkert fortsætter ind i fremtiden. Spørgsmålet er bare i hvilken form og retning denne udvikling vil fortsætte i.

 

 

Foto: Credit: Technology Image via Shutterstock